آسانسور کارگاهی
آسانسور کارگاهی
برای سازههای مرتفع، آسانسورها نه تنها پس از اتمام ساخت بلکه در طول ساخت نیز از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. از این رو امروزه کاربرد آسانسور کارگاهی جهت انتقال مصالح و کارکنان ساختمان بسیار افزایش یافته است. همچنین در ادامه دربارهی کاربرد آسانسور کارگاهی و تأثیر آن روی امنیت ساختوساز، چگونگی اثر آن برای کاهش هزینهها و صرفهجویی در وقت و میزان هماهنگی آسانسورهای کارگاهی با وضعیتهای مختلف آب و هوایی خواهید خواند.
آسانسور کارگاهی ؟
آسانسور گارکاهی چگونه روی امنیت ساختوساز تأثیر میگذارد؟
آسانسور کارگاهی چگونه باعث کاهش هزینهها و صرفهجویی در وقت میشود؟
هماهنگی آسانسور کارگاهی با وضعیتهای گوناگون آب و هوا چگونه است؟
با توسعهی صنعت ساختمانسازی و بالا رفتن سطح مکانیزاسیون ساخت و ساز، نیاز بیشتری برای افزایش و بهبود عملکرد بالابرها در ساختمان به وجود آمد. امروزه با افزایش چشمگیر میزان ساخت سازههای بلند مواجه هستیم. برای پیدا کردن دیدی عمیقتر نسبت به این افزایش میتوان نمودار زیر را بررسی کرد. این نمودار نشاندهندهی مقدار سازههای ساخته شده با بیش از ۲۰۰ متر ارتفاع بین سالهای ۱۹۲۰ تا ۲۰۱۵ است.
در این مقاله سعی ما بر این است که به سوال «آسانسور کارگاهی چیست؟» پاسخ دهیم. در ادامه مطالبی را درباره آسانسور کارگاهی، جایگاه آن و مزایای آن خواهید خواند.
کارایی آسانسورها در طول ساخت و ساز تأثیر مستقیمی برای روی زمانبندی ساخت دارد. به این منظور برای ساخت سازههای مرتفع از آسانسورهای کارگاهی استفاده میشود. اینگونه از آسانسورها با نیروی محرکهی خود حرکت میکنند و نیازی به تجهیزاتی جدا از خود ندارند. این نیروی محرکه معمولاً از نیروی الکتریکی و یا سوخت تولید میشود. آسانسورهای کارگاهی در هر وضعیت آب و هوایی میتوانند به بهترین شکل عملکرد خود را حفظ کنند.
آسانسورهای کارگاهی سرعت بیشتر و امنیت بالاتری را برای جابهجایی افراد و مصالح در طول ساخت و ساز ارائه میدهند و در نتیجه باعث بهبود بهرهوری کار و کاهش هزینهها میشوند. در حقیقت کاربرد آسانسور کارگاهی موضوعی جدید نیست. آنها در طول دو دههی گذشته در پروژههای بسیاری در سراسر دنیا استفاده شدهاند. موضوع جدید دربارهی آنها افزایش سطح پیچیدگی و توانایی گسترش آنها در نمونههای جدید است و به شکل وسیعی میزان درک و پذیرش آنها را میان سازندگان بهبود داده است که در نتیجه کاربرد آسانسور کارگاهی افزایش یافته است. در حقیقت مهمترین موضوعی که آنها را از گذشته متمایز ساخته و باعث افزایش سطح کاربرد آسانسور کارگاهی شده است صنعتیسازی، مستندسازی و اثبات آن در این زمان بوده است.
آسانسور کارگاهی
آسانسور کارگاهی چگونه روی امنیت ساخت و ساز تأثیر میگذارد؟
امنیت برای همه مهم است. چیزی مهمتر از امنیت کارکنان ساختمانی و افراد معمولی اطراف محل ساخت و ساز وجود ندارد. صرف نظر از تأکیدهای بسیاری که روی امنیت میشود، استفاده از دیگر ابزارها برای بالا بردن افراد و مصالح در بسیاری از مواقع فاجعهها و اتفاقات ناخوشایندی را رقم زده است. میزان امنیت آسانسورهای کارگاهی همسطح امنیت آسانسورهای معمولی در ساختمانها است و از همهی ابزار و شیوههای امنیتی مورد استفاده در آنها، بهره میگیرد.
آسانسور کارگاهی چگونه باعث کاهش هزینهها و صرفهجویی در وقت میشود؟
به دست آوردن کارایی بالاتر تأثیر بسزایی روی کاهش هزینههای کلی پروژه دارد. برای درک مزیتهای اقتصادی آسانسورهای کارگاهی میتوان به این موضوع توجه کرد که استفادهی از آنها زمان کمتری را میطلبد که در ادامه، باعث کاهش زمان مصرف شدهی کارکنان برای حمل و نقل میشود. این کاهش هزینه در مجموع باعث افزایش جدی بهرهوری و در نتیجه کاهش هزینههای کلی میشود. این کاهش هزینه فقط مربوط به ساخت سازه نمیشود. افزایش سرعت ساخت و ساز باعث تحویل سریعتر پروژه میشود. این موضوع به این معنی است که مالک ساختمان زمان بیشتری را میتواند از ساختمان استفاده کند و در نتیجه در طی آن زمان نیز از ساختمان سود به دست میآورد.
برای بررسی دقیقتر این موضوع میتوان از یک مثال استفاده کرد. تصور کنیم که ۵۰۰ کارگر در یک ساختمان کار میکنند. در ساختمانهای کوچک ممکن است تعداد کارکنان کمتر باشد. اما در عین حال در پروژههایی همچون برج خلیفه (Khalifa Burj) و مارینا بای ساندس (Marina Bay Sands) تخمین زده میشود که بیش از ۲۵۰۰ نفر همزمان کار میکردهاند. در پروژههای عمومیتر، دادهها نشان میدهد که کارکنان حدوداً نیاز به ۱.۵ ساعت برای رفتن به محل کارشان و در پایان حدود ۱.۵ دیگر برای خروج از محل نیاز دارند. دو بازهی زمانی ۱.۵ ساعته در روز برای ۵۰۰ نفر در مجموع ۱۵۰۰ ساعت است. بنابراین روزانه حدود ۱۵۰۰ ساعت صرف حاضر شدن در محل کار و خروج از آن میشود که ابداً زمان قابل چشمپوشی نیست. در مقابل آسانسورهای کارگاهی قادرند ۳ برابر سریعتر این جابهجایی را انجام دهند و همچنین وزن بیشتری را نیز میتوانند تحمل کنند. این کاهش زمان رفت و آمد تأثیر بسیاری روی کاهش هزینهها و تحویل سریعتر پروژه دارد.
آسانسور کارگاهی
هماهنگی آسانسور کارگاهی با وضعیتهای گوناگون آب و هوا چگونه است؟
صرف نظر از محل ساخت و ساز، وضعیت آب و هوا موضوعی تأثیرگذار و مهم در روند پروژه است. در بسیاری از منطقهها باید با باران، برف و یا حتی گرد و غبار، دست و پنجه نرم کرد. تمام اینها میتواند بر سیستم حمل و نقل عمودی در ساختمان اثرگذار باشد. حتی اگر در محلی بدون هیچ یک از این موارد کار میکنید(که بسیار غیر معمول است) وقتی بیش از ۵۰ طبقه میسازید، باد قدرت بسیار زیادی را در ارتفاعات بالا پیدا میکند. در شرایط نامناسب هوا بسیاری از پروژهها مجبور هستند که رفت و آمد عمودی ساختمان را موقتاً متوقف کنند. پس از مناسب شدن شرایط، بالابرها برای شروع کار باید بازرسی شوند و البته زمانی که آنها کار نمیکنند. کارگرها باید پلههای درونی ساختمان را استفاده کنند. اما در مقابل آسانسورهای ساختمانی بسیار با ثباتتر و سریع هستند. آنها قسمتهای متحرک کمتری دارند و به ساختمان اصلی برای کارکرد اتکا دارند. در نتیجه در شرایط خاص میتوانند به کار خویش ادامه دهند و این موضوع باعث صرف هزینه و زمان کمتر میشود. به عنوان مثال، در کانادا، بالابر بیرونی برای سازهای بلند که در حال ساخت بود، به مدت یک هفته به دلیل شرایط جوی نامناسب متوقف شد. این در حالی است همزمان آسانسور کارگاهی داخلی بیش از ۱۷۰۰۰۰ بار افراد و مصالح را جابهجا کرد.
همانگونه که مطالعه کردید، برای ساختن سازههای مرتفع استفاده از آسانسورهای کارگاهی به دلیل امتیاز سرعت بیشتر، هزینهی کمتر و کارکرد بالاتر امری حیاتی محسوب میشود. عدم استفاده از آنها میتواند باعث اتلاف وقت و انرژی بسیاری و در نتیجه تحمیل ضررهای مالی شود. جدای از این موضوعات امنیت کارکنان و افراد اطراف محل ساخت و ساز نیز با استفاده از این آسانسورها به مقدار زیادی بهبود مییابد.